Ångest
Ångest är en naturlig reaktion på hot eller fara, men när ångesten blir överdriven eller konstant kan den påverka livet negativt. Ångest kan ta sig uttryck på olika sätt, såsom orostankar, hjärtklappning, spändhet, undvikandebeteenden och panikattacker. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en väletablerad och effektiv behandlingsmetod för att minska ångest och återta kontrollen över livet.
I KBT fokuserar vi på att förstå och förändra de tankemönster och beteenden som vidmakthåller ångesten. Behandlingen bygger på att gradvis närma sig det som väcker ångest på ett tryggt och kontrollerat sätt. I behandlingen arbetar vi bland annat med att:
Identifiera och förstå ångestreaktioner
Vi kartlägger vad som utlöser din ångest och hur du reagerar på den, både mentalt och kroppsligt.
Förändra negativa tankemönster
Vi utforskar och utmanar katastroftankar som bidrar till ångest.
Exponering och beteendeförändring
Genom att gradvis utsätta dig för det som skapar ångest, på ett tryggt sätt, minskar rädslan över tid.
Utveckla strategier för att hantera ångest
Du får konkreta verktyg för att hantera ångest i vardagen, som andningstekniker och avslappningsövningar.

Depression och nedstämdhet
Depression kan kännas som att befinna sig i ett mörker där energi, glädje och motivation sakta försvinner. Vanliga symtom är nedstämdhet, trötthet, koncentrationssvårigheter, självkritik och känslor av hopplöshet. Det kan också påverka sömn, aptit och intresset för sådant som tidigare känts meningsfullt.
Tillsammans arbetar vi med att förstå och bryta de negativa tanke- och beteendemönster som vidmakthåller depressionen. Behandlingen är varsam och anpassad efter din situation och dina behov för att gradvis återfå energi, hopp och glädje. Målet är att du ska känna dig starkare, mer balanserad och trygg i dig själv. Tillsammans arbetar vi med att:
Utforska och förstå nedstämdheten
Vi kartlägger vad som påverkar ditt mående och hur du reagerar på svårigheter i vardagen.
Förändra negativa tankemönster
Ofta är det självkritiska eller pessimistiska tankar som fördjupar depressionen. Genom att bli medveten om dessa tankar och förändra dem kan du må bättre.
Återuppta meningsfulla aktiviteter
När depressionen gör att du drar dig undan från livet, arbetar vi tillsammans för att återuppta aktiviteter som ger glädje och mening.

Livskris
Livet kan förändras snabbt och oväntat. En livskris kan uppstå vid förluster, separationer, sjukdom, arbetslöshet eller andra stora förändringar. I en kris är det vanligt att känna sig vilsen, överväldigad och osäker på hur man ska gå vidare. Det kan väcka starka känslor som sorg, ilska, rädsla och hopplöshet.
I en varsam takt fokuserar vi på att skapa förståelse för det du går igenom och att hitta sätt att hantera det svåra på ett konstruktivt sätt. Vi arbetar tillsammans för att:
Skapa förståelse och acceptans
Vi utforskar vad som har hänt och hur det påverkar dina tankar, känslor och beteenden. Genom att förstå dina reaktioner blir det lättare att hantera dem.
Utforska värderingar
I en kris kan det kännas som att mening och riktning gått förlorad. Vi arbetar med att utforska vad som känns meningsfullt för dig och hur du kan återfinna det. Eller hitta en ny värderad livsriktning.
Förändra negativa tankemönster
En kris kan väcka självkritiska eller pessimistiska tankar. Vi arbetar med att förändra dessa och stärka en mer hoppfull och realistisk syn på framtiden.
Bygga upp inre styrka och copingstrategier
Du får konkreta verktyg för att hantera svåra känslor och skapa en känsla av kontroll över din situation.
Hitta nya vägar framåt
Tillsammans utforskar vi vad som är viktigt för dig och hur du kan ta steg mot en nyorientering och ett liv i linje med dina värderingar. Målet är att du ska känna dig starkare, mer grundad och öppen för nya möjligheter.

Trauma
Att ha varit med om en svår eller skrämmande händelse kan sätta djupa spår, både känslomässigt och kroppsligt. Traumatiska upplevelser kan leda till symtom som påträngande minnen, mardrömmar, stark ångest och en känsla av ständig vaksamhet. Många upplever också känslor av skam, skuld och en förlorad känsla av trygghet. Behandlingen sker i din takt, med stor respekt för dina gränser och behov. Vi bygger en trygg grund tillsammans innan vi gradvis närmar oss det svåra. I behandlingen arbetar vi med att:
Skapa trygghet och stabilitet
Innan vi närmar oss traumat fokuserar vi på att stärka din känsla av trygghet, både i terapirummet och i vardagen.
Utforska och förstå traumareaktioner
Vi kartlägger hur traumat påverkar dina tankar, känslor och kroppsliga reaktioner för att skapa en djupare förståelse.
Bearbeta traumatiska minnen varsamt och upprepat
När du är redo närmar vi oss minnena på ett kontrollerat och tryggt sätt, med målet att minska deras emotionella kraft.
Förändra negativa tankemönster
Traumatiska upplevelser kan leda till en negativ självbild och känslor av skuld eller skam. Vi arbetar med att skapa en mer medkännande syn på dig själv.
Bygga styrka och återerövra livet
Vi fokuserar på att återuppta aktiviteter som ger glädje och mening samt att bygga upp en känsla av kontroll och trygghet i vardagen.

Stress och utmattning
Stress är en naturlig del av livet, men när stressen blir långvarig och överväldigande kan den leda till både psykisk och fysisk ohälsa. Långvarig stress kan påverka sömn, koncentration, och känslomässig balans. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en evidensbaserad behandlingsmetod som visat sig vara effektiv för att hantera och minska stress, samt förebygga och behandla utmattning. I behandlingen arbetar vi tillsammans med att:
Identifiera stressfaktorer
Vi utforskar vad som orsakar stress och hur du reagerar på dessa situationer, både mentalt och fysiskt.
Hitta nya sätt att förhålla sig till självkritiska tankar
Många av oss har en tendens att ställa för höga krav på oss själva. Genom att förändra negativa eller ohjälpsamma tankemönster kan stressen minska.
Utveckla strategier för återhämtning
Vi arbetar med att skapa en balans mellan aktivitet och återhämtning för att stärka kroppens och hjärnans förmåga att återhämta sig.
Gränssättning och självmedkänsla
En viktig del i behandlingen handlar om att lära sig sätta gränser, prioritera det som är viktigt och utveckla en mer tillåtande och vänlig inställning till sig själv.
Målet med behandlingen är att du ska få en djupare förståelse för din stress och hur den påverkar dig. Genom att arbeta med både tanke- och beteendemönster skapas möjligheter för återhämtning och ökad balans i livet.

Närstående
Är du förälder till barn med funktionshinder, med psykisk ohälsa eller står någon nära som lever med kronisk sjukdom? Vanliga reaktioner är att känna sig maktlös, otillräcklig och överbelastad. Den emotionella och praktiska bördan kan leda till oro, skuldkänslor och ibland även utmattning.
Fokus för samtal kopplade till närståendebelastning är förståelse och verktyg för att hantera de känslomässiga och praktiska utmaningarna och att utforska dina behov och gränser. Utifrån hur det ser ut just för dig kan vi bland annat arbeta med:
Utforska känslor av skuld och otillräcklighet
Många närstående brottas med känslor av att aldrig göra tillräckligt. Vi arbetar med att förstå och förändra dessa tankemönster.
Sätta gränser och värna om egen återhämtning
Att kunna säga nej och prioritera sin egen återhämtning är en viktig del i att orka vara ett stöd för någon annan på lång sikt.
Förändra negativa tankemönster
Vi identifierar och arbetar med tankar som skapar stress och känslor av maktlöshet för att skapa en mer balanserad och medkännande syn på situationen.
Utveckla strategier för stresshantering som passar för din situation
Stärka känslan av meningsfullhet och acceptans
Vi utforskar vad som känns meningsfullt för dig och hur du kan hitta en balans mellan omsorg om din närstående och omsorg om dig själv.
Målet är att du ska kunna vara ett stöd för din närstående utan att förlora dig själv på vägen.

Självstigma
Självstigma innebär att internalisera negativa föreställningar och fördomar om sig själv, ofta kopplat till psykisk ohälsa, funktionsnedsättning eller annan utsatthet. Det kan leda till känslor av skam, självkritik och en upplevelse av att vara mindre värd än andra. Självstigma kan också göra det svårt att söka hjälp, ta plats i sociala sammanhang och känna sig accepterad. Min utgångspunkt för behandling är NECT (Narrative Enhancement and Cognitive Therapy) som är en trygg och strukturerad metod där vi tillsammans arbetar med att förändra den berättelse du bär om dig själv. Behandlingen syftar till att minska känslor av skam och självkritik, öka självmedkänslan och stärka känslan av egenvärde. Målet är att du ska kunna känna dig accepterad och värdefull – precis som du är – och våga ta plats i livet med en ny, mer positiv och stärkt självbild. Utifrån hur just din situation ser ut arbetar vi med:
Identifiera och förstå negativa självbilder
Vi utforskar varifrån de negativa föreställningarna kommer och hur de påverkar din självkänsla och vardag.
Utmana och förändra negativa tankemönster
Genom att ifrågasätta och omformulera självkritiska tankar stärker vi en mer realistisk och medkännande syn på dig själv.
Skapa en ny berättelse om dig själv
Genom att lyfta fram styrkor, framgångar och värderingar hjälper vi dig att skapa en mer positiv och hoppfull självbild.
Utforska rätt till likabehandling och inkludering
Vi arbetar med att stärka din förståelse för att du har samma rätt till respekt, trygghet och tillhörighet som alla andra.
Träna på att ta plats och uttrycka behov
Du får verktyg för att våga ta plats i sociala sammanhang, uttrycka behov och stå upp för dig själv på ett tryggt och respektfullt sätt.
Varmt välkommen att ta kontakt!

Telefon
+46 70 093 05 05

Adress
Skeppsbron 10, 111 30 Stockholm